Zomerbelevenis 4/4: Al Andaluz-diner "Mudejar"

Zaterdag 26 augustus 2023, 18u

Zomerbelevenis 4/4: Al Andalus-diner "Mudejar"

De Zomerbelevenissen bij Danshuis Volmolen zijn vier themaweekends met workshops (alle niveaus), optredens en gastronomie, waarbij we synergieën zoeken tussen flamencocultuur, muziek, lekker eten, wijn ...

De laatste Zomerbelevenissen combineren het beste van Spaanse en Arabische cultuur. Mudejar staat voor de eclectische architectuur die je alleen in Andalusië vindt. De middeleeuwse smeltkroes van Christelijke Spanjaarden, Islamitische "moren" uit noordelijk Afrika, Afrikanen en Amerikanen uit de koloniën ... beïnvloedde ook de flamencocultuur van de gitano's.
Zo ontdekken we sporen uit de moorse keuken en herkennen we elementen van de oriëntaalse muziek en dans, bij ons bekend als het buikdansen.

De Turkse danskampioen en professionele "belly dancer" Serkan Tutar kruidt het diner met zijn optredens en brengt aroma's van duizend-en-een-nacht op uw bord brengt.

Wat is Oriëntaalse dans en wie is Serkan Tutar?

Serkan Tutar uit Turkije is een meester in het uit Egypte komende, expressionistische danstype dat we "buikdansen" noemen. Al dekt dit woord de lading niet. De nadruk van de bewegingen ligt op de heupen en het bekkengebied: het centrum van de dans en de energie. Verschillende lichaamsdelen bewegen onafhankelijk van elkaar. Toch is het geen isolatiedans. De bewegingen kunnen er geïsoleerd uitzien, maar bij iedere beweging worden alle lichaamsdelen gebruikt om te bewegen of te ontspannen. In het hele lichaam zit energie. Dit is voor het ongetrainde westerse oog vaak moeilijk te zien.

Serkan Tutar neemt ook het misverstand op de korrel dat het een exclusief vrouwelijke dansvorm zou zijn. Daarbij is het interessant te kijken naar de oorsprong en de geschiedenis van de oriëntaalse dans, die veel gemeen heeft met die van de flamenco. Er is een grote verscheidenheid aan stijlen wat weer zijn invloed heeft op de vestimentaire kant van de zaak: de variätie in kostuums, kleuren en accessoires is nog exuberanter dan bij flamenco.

Waarom er dan zo weinig mannelijke oriëntaalse dansers zijn? Dansen lijkt bij mannen sowieso minder populair te zijn dan andere bewegingsvormen. Maar het heeft ook te maken met het oriëntalisme - hoe wij denken of wensen dat het er in de Oriënt aan toe gaat of ging - en de dikwijls foute beeldvorming rond de cultuur. Dat het van oorsprong te maken zou hebben met erotiek of de harems van de sultans, bijvoorbeeld. In realiteit zijn er zoveel vormen van het buikdansen als er volkeren, streken of dansgelegenheden zijn.

Serkan Tutar maakte als tienjarige Turkse jongen kennis met de oosterse dans. De muziek raakte zijn ziel en opende de deur naar de dans. Hij bestudeerde de Egyptische en Turkse stijlen en traint intensief. Toen hij voor het eerst op het podium stond was hij 17. Hij werkte in Turkije en Duitsland. In 2000 kwam hij naar België. In de volgende jaren reisde hij de wereld rond om op te treden, les te geven en deel te nemen aan grote wedstrijden. Zo won hij in 2006 het Brandon Oasis Festival en werd hij in 2008 Male Bellydancer of the World.

Sinds 2014 organiseert hij in Istanboel jaarlijks het grootste oriëntaalse dansfestival van Turkije.

Op zaterdag- en zondagnamiddag geeft Serkan Tutar een tweedaagse workshop Oriëntaalse dans, met na afloop een toonmoment (rond 16u, gratis voor publiek). Info over de totaalbeleving vindt u hier.

(Bij ons overnachten? Check hier beschikbaarheid: https://www.vakantieverblijfvolmolen.be/.../vakantieverbl....
Vraag tips indien volzet.)

Ontdek alle Zomerbelevenissen

1/4 "Palos de Flamenco"
8, 9 en 10 juli
(met flamencodanseres Marta Flendrig)

2/4 "Clásico"
22, 23 en 24 juli
(met pianiste Liesbet Vermeiren en flamencodanseres Marta Flendrig)

3/4 "Cante"
Zaterdag 12 augustus
(met het koor Savia Flamenca en zanger-gitarist Esteban Murillo)

4/4 "Mudejar"
26 en 27 augustus
(met de Turkse danser Serkan Tutar)

Practica

Programma

Zaterdag 26 augustus

Aperitief & tapas en bio-diner (3 gangen) met optredens Oriëntaalse dans, 18u

(Op zaterdag- en zondagnamiddag workshops Oriëntaalse dans)

Prijs per persoon

Enkel bio-diner met voorstelling: 60 euro (exlusief dranken)
Benieuwd naar de totaalbeleving?

Schrijf snel in

lene@devolmolen.be
‭+32 473 59 37 11‬

€ 60

Meedoen?

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer