Zomerbelevenis 3/4: Cante

Zaterdag 12 augustus 2023

Zomerbelevenis 3/4: Cante

De Zomerbelevenissen bij Danshuis Volmolen zijn vier themaweekends met workshops (alle niveaus), optredens en gastronomie, waarbij we synergieën zoeken tussen flamencocultuur, muziek, lekker eten, wijn ...

De derde Zomerbelevenissen situeren zich in de flamencozang, de "cante". Zang is de meest elementaire flamenco-uitdrukkingsvorm. Het gaat daarbij niet alleen om het zingen van een tekst, maar juist om wat een zanger met stemverbuigingen, "uithalen" en lichaamstaal doet om een emotie over te brengen.

De zang is binnen flamenco het belangrijkste instrument. Het zijn soms vrolijke, soms verdrietige liedjes, soms om op te dansen, soms om gewoon naar te luisteren. Deze zomerbelevenis zet daarbij de koorzang centraal met ons huiskoor Savia Flamenca, voor de gelegenheid onder begeleiding van zanger-gitarist Esteban Murillo.

Esteban Murillo begeleidt de open zangworkshop in de namiddag. Het koor is van de partij. Het diner belooft het typische Spaanse feestgevoel met de stemmen van Savia Flamenca, van gitaarklanken voorzien door Esteban Murillo. Er mag gedanst worden ...

Savia Flamenca?

Als enige Vlaams flamencokoor met zingende leden over heel Vlaanderen kozen ze Danshuis Volmolen als uitvalsbasis omdat ze zich hier thuis voelen.
Savia Flamenca staat onder professionele leiding van zanger-gitarist-componist Antonio Paz. Het koor ontstond in 2014 uit het enthousiasme van vijftien flamencoliefhebbers die graag wat wilden zingen. Alleen de Maestro en leraar, Antonio Paz, is beroepsmuzikant. Hij is een passionele flamencozanger, die bekendstaat voor zijn onbegrensde passie en zijn prachtige korrelige stem. Hij begeleidt bekende flamencodansers in binnen- en buitenland. Hij is flamenco in hart en nieren en traint het koor in de kunst van de flamencozang met zijn complexe muziekstructuur. Zo stelde Savia Flamenca een repertoire samen voor optredens en opluisteringen met muziek en dans (sevillana’s).

Antonio Paz geniet in augustus van een welverdiende vakantie bij zijn familie in Malaga. Esteban Murillo neem vandaag de honneurs waar.

Wie is Esteban Murillo?

Esteban Murillo is geboren in Charleroi (1995) en opgegroeid met de stem van zijn grootvader en de gitaren van zijn ooms als muzikale achtergrond. De kleine Esteban Murillo krijgt al snel zijn eerste (klassieke) gitaarlessen en kiest na korte tijd resoluut voor de flamencogitaar. Hij staat al op de planken met de groep Suena Flamenco als hij verliefd wordt op de zang als instrument. Hij studeert intensief, ontwikkelt zijn eigen stijl en gaat er vervolgens mee het podium op: passioneel, gevoelig en met veel persoonlijkheid. Sinds zijn tienerjaren deelt hij het toneel met de grote namen uit de flamenco-scene (onder meer met Nina Pastori in het Koninklijk Circus).

In 2014 brengt hij zijn eerste cd uit - Leyenda - en in het voorjaar van 2018 volgt zijn tweede: Mi Verdad (Mijn Waarheid). Einde 2022 komt zijn derde uit: Poeta. Fuseerde hij op Leyenda pop en flamenco, met onder andere teksten van zijn opa, op Mi Verdad keert hij terug naar de essentie van flamenco en brengt hij een eerbetoon aan de grote Andalusische dichter, Federico García Lorca. Met Poeta keert hij dieper in zichzelf op zoek naar zijn geheel eigen flamenco-interpretatie.

(Foto: het koor repeteert voor het flamencotheater Poema para los Muertos, samen met een gastgitarist. ©Christoph Verhaegen)

(Bij ons overnachten? Check hier beschikbaarheid: https://www.vakantieverblijfvolmolen.be/.../vakantieverbl....
Vraag tips indien volzet.)

Ontdek alle Zomerbelevenissen

1/4 "Palos de Flamenco"
8, 9 en 10 juli
(met flamencodanseres Marta Flendrig)

2/4 "Clásico"
22, 23 en 24 juli
(met pianiste Liesbet Vermeiren en flamencodanseres Marta Flendrig)

3/4 "Cante"
Zaterdag 12 augustus
(met het koor Savia Flamenca en zanger-gitarist Esteban Murillo)

4/4 "Mudejar"
26 en 27 augustus
(met de Turkse danser Serkan Tutar)

Practica

Programma

Zaterdag 12 augustus
13 - 15u Open workshop zang met Esteban Murillo en het koor Savia Flamenca
18u Aperitief & tapas en zuiders bio-diner (3 gangen) met Savia Flamenca & Esteban Murillo

Prijzen per persoon

Volledige belevenis: 100 euro (exclusief dranken)
Enkel de zangworkshop: 40 euro
Enkel bio-tapasdiner met optreden: 60 euro (exclusief dranken)

Schrijf snel in

lene@devolmolen.be
‭+32 473 59 37 11‬

€ 100 totaalbeleving

Meedoen?

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer