— Wereldsherryweek 2025 bij Danshuis Volmolen —
“De 100 punten die deze wijn kreeg, erkennen de uniciteit van deze zo eigen, onvervangbare wijnen. Wijnen die helaas nog steeds veel consumenten afschrikken omdat ze niet weten hoe ze moeten instappen in de wonderlijke wereld van de traditionele wijnen van het Zuiden.”
(Schrijft José Peñin over de sherry Tío Pepe Cuatro Palmas Amontillado Seco.)
Een goed bewaard geheim
José Peñín, de bezieler van de Guía Peñín, is dé autoriteit op het vlak van Spaanse wijn. Wat ooit zijn persoonlijk notitieboek was, groeide uit tot de bekendste wijngids van het land, de eerste referentie voor wijnprofessionals en liefhebbers wereldwijd. Zijn redactie proeft elk jaar meer dan 11.000 wijnen. Een score van 100 punten komt zelden voor. Het is de hoogste erkenning die een Spaanse wijn kan krijgen.
Dat zo’n onderscheiding dit jaar naar een sherry ging, werpt een nieuw licht op wat kenners al lang weten: sherry behoort tot de mooiste en meest mysterieuze wijnen ter wereld.
Wist u dat sherry ademt?
Bij de bekendste soorten (Fino en Manzanilla) rijpt de wijn onder een levende laag gist, de flor. Die flor ademt zuurstof en beschermt tegelijk de wijn ertegen. Zo rijpt de sherry onder een ademend vlies dat hem zijn lichte, droge karakter geeft en die subtiele geur van amandel, gist en zon. Andere sherrysoorten rijpen juist mét zuurstof en ontwikkelen een diepere kleur en complexere aroma’s.
En voor wie het liever zoet heeft, is er de rijke Pedro Ximénez, gemaakt van druiven die in de zon drogen tot rozijnen. Volgens een oude (wijn)legende zou de druif naar het zuiden zijn gebracht door een Vlaamse huurling in dienst van Karel V, een zekere Pieter Siemens, wiens naam in Spanje verbasterde tot Pedro Ximén.
Het is alsof zuidelijk Andalusië zelf in het vat ademt, met zijn lucht, zijn land, zijn verhalen en zijn geheimen in vaten en flessen.
Dansende paarden
In de kelders van Jerez liggen de vaten opgestapeld op een vloer van geel zand. Hetzelfde zand dat ook de rijbanen bedekt, zoals die van de Koninklijke Andalusische Rijschool, opgericht door Don Álvaro Domecq Romero. Hij stichtte de vermaarde dressuurschool in 1973, had jarenlang de technische leiding en keerde in 2020 terug als ere-beschermheer. De binnenarena draagt vandaag zijn naam: Picadero Álvaro Domecq. Zijn iconische voorstelling Cómo bailan los caballos andaluces (Hoe de Andalusische paarden dansen) vormt nog altijd het hart van de publieke optredens.
Don Álvaro Domecq ligt ons nauw aan het hart en we zijn er fier op dat we zijn sherry's mogen schenken. Elegantie en techniek, paarden en sherry: twee kunstvormen waarin de Andalusische traditie tot leven komt. En van daar is het maar een kleine stap naar die andere grote kunstvorm van Andalusië: flamenco. (Het gele zand hebben we hier voor alle gemak vervangen door zwevende eiken planken.)
Kom gezellig sherry beleven
Sherry hoort bij ons, net als muziek en dans. En paarden eigenlijk ook. Maar tijdens de Wereldsherryweek zetten we de wijn van Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda (Manzanilla) extra in de kijker: met mini-proeverijen, verhalen over sherry en wat Andalusische zon in het glas. Van 1 tot 9 november, alle dagen (behalve donderdag) tijdens de openingsuren.
Klik om sherry te proeven
Het zijn kleine momenten van ontmoeting. Geuren, kleuren, aroma's en glazen die tijd en licht vangen. Boeiend om te begrijpen, nog mooier om te beleven. Een slokje zon en u bent vertrokken naar Andalusië.
Altijd welkom, maar fijn als u vooraf even een seintje geeft.
Tot gauw?
Lene Vandersteegen
Uw gastvrouw
Lees ook onze vorige sherryblog (2023): "Een glaasje sherry, my dear?"


Contact | Danshuis VolmolenWe antwoorden graag op al uw vragen en hopen u snel bij ons te mogen begroeten. |



