"Een glaasje sherry, my dear?"


We zijn goed halfweg de Wereldsherryweek die loopt van 6 tot 12 november. Ter gelegenheid van die Internationale Week van de Sherry kunt u dit weekend nog doorlopend kennismaken en proeven van sherry en bijpassende tapas in het molencafé: alle dagen vanaf 10u. 

Lees er hier alles over ... 

(Trouwens, ook de rest van het jaar verwennen wij u graag met sherry- en andere proeverijen op maat.)

"Een glaasje sherry, my dear, is toch veel sjieker dan bier"

Sherry - evenals Madeira waar het liedje van Ted De Braak eigenlijk over gaat - is buiten Spanje het meest populair in Nederland en Engeland. Hoe dat komt? Beide landen zonden hun grote zeevloten uit en bevoeren de Atlantische oceaan die Spanje en Portugal begrenst aan de westkant. De bemanning nam wijn, porto en sherry mee uit de havens van onder meer Sevilla, Malaga, Cádiz, Porto, Madeira en de Azoren. De hoge adel in Engeland en Nederland staken hun voorkeur voor sherry niet onder stoelen of banken en dat droeg natuurlijk bij aan de populariteit van de drank in beide koninkrijken. Sherry nestelde zich in hun cultuur en tradities. Vandaag wekt het drinken van sherry ook een zekere nostalgie op naar vroegere tijden ...

Wijngeest

Middeleeuwse zeelieden ontdekten dat de wijn die ze meenamen op verre en lange reizen beter bewaard bleef door er extra wijnalcohol aan toe te voegen. Bovendien leek hij beter te worden door contact met de zeelucht (oxidatie). Vandaag gaat de wijn van Jerez met de toegevoegde "wijngeest" in de criadera's. Dat zijn systemen van communicerende vaten die voor 1/3 leeg blijven zodat de wijn in contact komt met zuurstof. Ze liggen opgeslagen in donkere bodega's met kleine open ramen zodat de wind er vrij spel heeft.

Meer weten over de bijzondere manier waarop sherry tot stand komt? Hier vindt u een basisinleiding met een overzicht van de verschillende soorten bij onze producent Álvaro Domecq.

Sherry, flamenco en dansende paarden

Zij hebben hun Andalusische herkomst gemeen. Je ziet de combinatie dan ook op alle Zuid-Spaanse feria's en romeria's (foren en bedevaarten): goed geluimde mannen en vrouwen in klederdracht op paarden of flamenco spelend en dansend met een glas sherry in de buurt.

In de bodega's rusten de criadera's op dezelfde gelige zandgrond als in de maneges voor de Andalusische paardendressuur. De keldermeesters houden dit zand voortdurend nat om de nodige vochtigheid in de bodega's op peil te houden.

Iemand zei eens: "Sherry is als muziek in het glas, hij laat het hart dansen." Misschien was dat wel Álvaro Domecq. Kijk maar eens naar onderstaande video.

Sherry en de gastronomie

De wijnen van de streek rond Jerez de la Frontera en de plaatselijke culinaire traditie zijn voor elkaar geboren. Maar ook in de rest van de wereld ontpopt deze versterkte wijn zich tot perfecte partner voor een rijke verscheidenheid aan smaken en gerechten. Het brede scala aroma's in sherry – van amandel over karamel tot verse appels - paart perfect met elk voor-, hoofd- of nagerecht. Of het nu gaat om de gebruikelijke tapas, zeevruchten, elegante visschotels, somptueuze vleesgerechten, scherpe kazen of zoete gebakjes, de juiste sherry verheft ze tot een  gastronomische beleving.

Oud en zeldzaam

"Sherry is als vloeibare geschiedenis in een glas, elke slok vertelt een verhaal," mijmerde ooit een onbekende liefhebber. De meeste sherry's rijpen op zijn minst 4 tot 15 jaar in de criadera's en blijven daarna nog bijna onbeperkt goed in de fles. Maar tot de verbeelding spreekt toch vooral de Very Old Rare Sherry (VORS) - de Heel Oude Zeldzame SherryDit zijn sherry's met een gekwalificeerde ouderdom. 

De bodega's die deel uitmaken van de Beschermde Oorsprongsbenaming Xeres herbergen dikwijls waarachtige vinologische schatten waarvan de oorsprong vervlochten is met die van de wijnhuizen zelf, bijna altijd in de negentiende of zelfs in de achttiende eeuw. Het gaat soms om wijnen van wel honderd jaar oud met een verbazende kwaliteit en een zo uitzonderlijke ouderdom dat ze zelden op de markt gebracht worden.

Nieuwsgierig?

Kom dit weekend langs en maak een smakelijk reisje door sherryland: kies voor een kleine vlucht (fino, oloroso, PX) of een VORS-vlucht (oloroso, amontillado, palo cortado). U begrijpt er niets van? Lees u hier alvast in

Reserveren hoeft niet, maar het is fijn om te weten dat u komt.

Ja, ik kom

Of stuur een bericht via lene@devolmolen.be of ‭+32 473 59 37 11‬.

Tot gauw?

Lene Vandersteegen
Uw gastvrouw

P.S. Ook het volgende weekend staat een opmerkelijk flamencomenu op het programma. Met workshops en een bijzondere voorstelling.

Maak kennis met Álvaro Domecq aan wie we onze sherry's te danken hebben. Zijn passie voor de streek rond Jerez de la Frontera, sherry, dansende paarden en flamenco, de traditie en zijn voorouders.
Een criadera y solera-systeem: de vaten liggen gestapeld en zijn met elkaar verbonden. Elk jaar wordt het systeem bovenaan bijgevuld met de nieuwe wijn. Een beperkte hoeveelheid rijpe sherry verlaat het systeem via de onderste vaten (solera).
Een criadera y solera-systeem: de vaten liggen gestapeld en zijn met elkaar verbonden. Elk jaar wordt het systeem bovenaan bijgevuld met de nieuwe wijn. Een beperkte hoeveelheid rijpe sherry verlaat het systeem via de onderste vaten (solera).

Meest recente posts

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer