Herinneringen aan Al-Andalus


Zet u schrap: de laatste Zomerbelevenissen 2023 komen eraan: volgende week zaterdag en zondag 26 en 27 augustus. We gaan op zoek naar synergieën tussen flamencocultuur en de smeltkroes van Al-Andalus, muziek en dans, lekker eten, goede wijn ... Er zijn de workshops Oriëntaalse dans en het showdiner op zaterdagavond.

Snelle info en inschrijven ...

Thema: de Moorse invloeden

Al-Andalus was de naam die de Moren gaven aan Zuid-Spanje. De culturele uitwisseling tijdens de  overheersing door de islamitische volkeren uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten (711 - 1492) legde de basis voor een rijke artistieke traditie in Spanje, die tot op de dag van vandaag voortleeft. In de architectuur (mudejar) en de gastronomie, bijvoorbeeld. 

Maar ook de Moorse muziek en dans hadden ongetwijfeld invloed op de Spaanse volkskunst en de zigeunercultuur. De Arabische muzikaliteit staat onder meer bekend om zijn ritmische rijkdom en deze structuren lieten hun sporen na in de flamenco, zoals in de ritmepatronen of het compás.

Tweedaagse workshop Oriëntaalse dans 

Serkan Tutar is een meester in het Arabische, expressionistische danstype dat we "buikdansen" noemen. Al dekt dit woord de lading niet. De nadruk van de bewegingen ligt op de heupen en het bekkengebied, het centrum van de dans en de energie. Maar ook de elegante arm- en handbewegingen dragen bij aan de karakteristieke uitstraling van belly dance. Bewegingen die we ook herkennen in de flamencodans.

Wat valt er te leren tijdens de workshop?

Op zaterdag 26 augustus van 13 tot 15u, techniek: combinaties van mooie hand-, arm- en heupbewegingen.
Op zondag 27 augustus van 14 tot 16u, choreografie voor "Pop Shaabi": de volkse stijl, shaabi — Egyptische straatdans — met invloeden uit de moderne popcultuur, hedendaagse muziek, hiphop en andere populaire dansstijlen ...

Na afloop vindt er een toonmoment plaats (gratis voor publiek).

Diner "Al-Andalus" op zaterdag vanaf 18u

De voormalige "Male Belly Dancer of the World" en organisator van het grootste Oriëntaalse dansfestival van Turkije, Serkan Tutar, danst tussen de gangen door en brengt extra kruidigheid aan tafel.

Op het menu? De verrassing is voor de aanwezigen, maar hier alvast wat raadselachtige hints: bitterzoet begin, de sultan droomt van parels en sluiers, een ekoelogische pastorale en, tenslotte, weldadige rust.

Tot volgende week?

Ja, ik doe mee

Ik kijk ernaar uit!

Lene Vandersteegen
Uw gastvrouw
lene@devolmolen.be
+32 473 59 37 11‬

P.S. Nieuwsgierig naar ons najaarsprogramma? Ontdek het in primeur!

Voormalige
Voormalige "Male Belly Dancer of the World", Serkan Tutar, geeft workshops techniek en choreografie en kruidt de vier gangen van het diner af, met onder meer een sluierdans. (Klik op de foto om in te schrijven voor de totaalbelevenis of de aparte onderdelen.)

U hebt niets met (zelf) dansen maar voelt wel iets voor de culinaire kant van duizend-en-een-nacht? Schrijf dan enkel in voor het diner met dansoptreden. (Klik op de foto om te reserveren.)
U hebt niets met (zelf) dansen maar voelt wel iets voor de culinaire kant van duizend-en-een-nacht? Schrijf dan enkel in voor het diner met dansoptreden. (Klik op de foto om te reserveren.)

Meest recente posts

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer