Terug in de tijd: café cantante


Als ik lees over de tijd van het café cantante lijkt het of ik in een teletijdmachine stap: ik voel de opwindende sfeer, zie alles in wat mistige kleuren door de rook, hoor het luide gepraat, ruik de keukengeuren ...

1850 - 1930

In Spanje was een café cantante (zangcafé) een soort eet- en drinkgelegenheid waar flamencovoorstellingen werden opgevoerd. Deze plaatsen beleefden hun grootste bloei van het midden van de 19de eeuw tot de jaren 20 van de 20ste eeuw.

Stel u voor: de muren waren bedekt met spiegels en posters van stierenvechten, een brede zaal vol tafels en een tablao (dansvloertje) waar de artiesten hun show aan het publiek aanboden. De rokerige atmosfeer, zwak verlicht door olie- en petroleumlampen. Er werd wijn gedronken en gegeten ...

Deze flamencocafés maakten de opkomst van professionele flamencomuzikanten mogelijk. Het publiek leerde de kunst van de gitano's kennen en gingen ook dansen en zingen. Ook niet-zigeuners voegden hun stijl toe en vergrootten het repertoire. Zo droeg de smaak van het publiek bij aan wat flamenco nu te bieden heeft.

Wat onveranderd gebleven is, is de expressie, het delen en overdragen van diep doorvoelde emoties. De duende ...

Beleef zelf een café cantante op 18 november, 21u

Flamencodanseres en docente Jorinde Cielen trommelt wat flamencovrienden op, die zich laten inspireren door die vroege traditie: aanschouw Juan Peñas (zang), Vicente Santiago (gitaar), Kristel Baris en Maria Robles (dans) in een bijzondere setting.

Een ticket kost 25 euro p.p., drankje inbegrepen.

Workshop tangos op 18 en 19 november, 14 - 16u

Dansen, zingen en plezier beleven, dat kunt u verwachten van de flamencodanslessen van Jorinde Cielen. Met gevoel voor humor en onuitputtelijke energie krijgt u het compás van het hoofd in de voeten. Ook dat van de Tangos de la Penca waar we tijdens de workshop op werken. Een lied van Marina Heredia over het afscheid van een Moors lief.

Deelnemen kost 60 euro p.p. voor twee dagen (4 uur les) - niveau: best minimaal een paar jaartjes flamenco-ervaring.

Tickets voor de voorstelling of inschrijven voor de workshop?

Antwoord op deze e-mail, bel me of stuur een bericht via +32 473 59 37 11‬. Of klik op de knop voor alle contactgegevens.

Reserveer uw plek

Ik verheug me alvast. Zie ik u volgend weekend?

Altijd welkom
Lene Vandersteegen
Uw gastvrouw

P.S. Klik hier voor meer informatie over de artiesten.Foto bovenaan: Café Cantante in Madrid (reproductie van olieverfschilderij door José Alarcón Suárez - circa 1850).
Foto onderaan: Jorinde Cielen, begeesterende docente, geïnspireerde danseres (©Mieke Van Hooijdonck).

Meest recente posts

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer