Flamencobeleving "Café Cantante"

Zaterdag 18 november 2023, 21u

Flamencobeleving "Café Cantante"

Juan Peñas & friends: Vicente Santiago (gitaar), Marta Flendrig en Miki María Vos (dans), Juan Peñas (zang)

Café Cantante, teruggrijpend naar de vroegste traditie ...

In Spanje was een café cantante (zangcafé) een soort eet- en drinkgelegenheid waar flamencovoorstellingen werden opgevoerd. Deze plaatsen beleefden hun grootste bloei sinds het midden van de 19e eeuw tot de jaren 20 van de 20e eeuw.

Stel u voor: de cafés cantantes waren ingericht in een klassieke Andalusische stijl. de muren waren bedekt met spiegels en posters van stierenvechten, een brede zaal vol tafels en een tablao (dansvloertje) waar de artiesten hun show aan het publiek aanboden. De atmosfeer, overladen met rook, werd zwak verlicht door olie- en petroleumlampen. Er werd wijn gedronken en gegeten ...

Deze flamencocafés maakte de opkomst van professionele flamencomuzikanten mogelijk en de opvoeringen waren het scenario waarin de meer universele flamencokunst vorm kreeg. In café cantantes leerde het publiek de kunst van de gitanos kennen. Ook niet-zigeuners kregen de smaak te pakken, begonnen zelf de Andalusisch folkloristische gezangen en dansen te beoefenen, voegden daar hun eigen stijl aan toe en vergrootten ook het repertoire. Op die manier heeft de smaak van het publiek bijgedragen aan wat flamenco op dit ogenblik te bieden heeft.

Wat onveranderd gebleven is, is de expressie, het delen en overdragen van diep doorvoelde emoties. De duende ...

Juan Peñas & Co

Juan Peñas (zang) verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland (Enschede). Maar het (Andalusisch) bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij begon al vroeg flamenco te zingen. Hij treedt daarmee in de voetstappen van zijn opa, een goede vriend van Pepe Marchena. Regelmatig keerde hij terug naar zijn familie, die zijn passie voor flamenco verder aanwakkerde. Sinds 1992 is hij voltijds flamencozanger om den brode. Juan Peñas laat zich inspireren door Fernando Terremoto, Caracol, Enrique Morente, Miguel Poveda en Antonio Mairena. In de loop der jaren bouwde hij met talloze optredens in Nederland en Duitsland een uitstekende reputatie op als een gepassioneerd artiest met een authentiek flamencohart en een karakteristieke stem.

Vicente Santiago (gitaar), kreeg als telg uit een zigeunerfamilie de ritmes en de palos van de flamenco met de pap ingelepeld. Hij bestudeerde diepgaand de klassieke en de flamencogitaar aan de conservatoria van Cartagena en Cordoba. Als componist en solist was hij betrokken bij grote internationale festivals, danscompagnieën en choreografen zoals Javier Latorre.

Marta Flendrig (dans) begon als kleuter al te dansen waardoor flamenco van spel evolueerde tot passie. Als jong meisje trad ze op met de gitarist Mario Cortés, en kreeg ze les van zijn zus Carmen Cortés.
Vanaf haar vijftiende verbleef ze langere periodes in Andalusië om zoveel mogelijk flamenco te beleven via lessen, feria's en festivals. Ze verhuisde naar Madrid en leerde verder bij grootheden als El Guïto, Cristobal Reyes en Manolete. In Sevilla danste ze bij de bekende Manolo Marín. Ze blijft regelmatig trainen bij gerenommeerde leraren als La Lupi. 

Ze heeft flink wat podiumervaring in binnen- en buitenland. Ze danste met gerenommeerde groepen als Muchachos, Chupendi, Mudanza en Zyryab. Ze danste met de beste gitaristen van Spanje, zoals Jeronimo Maya en Paco Fernández. Als flamencopercussioniste ging ze onder meer op tournee met de voorstellingen La vida de Pablo en Mujeres de Hoy, langs vele theaters in Nederland, België en Frankrijk. 

Miki María Vos (dans) werd geboren in Leiden 1992 en ging op vierjarige leeftijd al op klassiek ballet. Ze bouwde toegewijd aan haar danscarrière en begon naast moderne dans in 2007 ook met flamenco waar ze met haar half-Spaanse achtergrond haar definitieve bestemming vond. Terwijl ze studeerde bij alle grote flamenconamen in Nederland, Sevilla en Granada studeerde ze Rechten. Ze danst en geeft les in Nederland, Duitsland en Spanje.

In het najaar van 2017 en het voorjaar van 2019 viel ze in voor flamencodanseres Irene Álvarez in de voorstelling Carmen Revisited van zangeres Tania Kross waarmee zij door heel Nederland tourde. In 2022 trad zij als gastartiest op in Het Concertgebouw en in 2023 danste zij in het officiële programma van het XXVII Festival de Jerez onder leiding van Javier Latorre.

(Foto: Café Cantante in Madrid, 1850)

Op zaterdag en zondag geeft Marta Flendrig een workshop flamencodans, telkens van 14 tot 16u. Palo: tangos.

Bestel snel uw ticket(s)

€ 25 (inclusief gratis welkomdrankje)
Bel of mail Lene: +32 473 59 37 11, lene@devolmolen.be

€ 25

Reserveer uw plek

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer