21 maart: Wereldvermoutdag


Wist u dat het op de eerste lentedag ook Wereldvermoutdag is? Wereld-wat-dag?! Vermout ja. Een overvloed aan kruidenaroma's, een vleugje zoetheid en een snuifje bitterheid: de perfecte ingrediënten voor een pittig drankje. Vermout is een goed bewaard geheim met een rijke geschiedenis en een krachtige smaak. Proost op Vermout vandaag!

Bijzondere wijn

Na een korte rijping krijgt de wijn extra druivenalcohol en eventueel druivensuikersiroop toegevoegd voordat de kruiden erbij gaan. Deze kunnen variëren maar alsem, kruidnagel, kaneel, kardemom, citrus, jeneverbes, gember en marjolein komen het meest voor. 

Vermoedelijk ontstaan in het oude Griekenland, kreeg de kruidendrank absintalsem als basis (Wermutkraut in het Duits), omwille van zijn geneeskrachtige werking zoals het stimuleren van de spijsvertering en het afremmen van ontstekingen.

Vermout is een populair bestanddeel voor allerlei cocktails. Voor een goede vermout is het echter zonde om hem te mixen. Drink hem puur, met ijs en eventueel een schijfje citroen of sinaasappel. Ideaal als aperitief, digestief of gewoon als verwennerij.

Ónze natuurlijke Spaanse vermout

Priorat Natur Vermut is ambachtelijk gemaakt van witte wijn uit de Catalaanse bergstreek Priorat. De wijnmaker vertrekt van het sap van  macabeo- en witte garnachadruiven. Tijdens het fermenteren blijft het sap in contact met de schillen zodat de wijn wat kleur krijgt. Dan voegt hij een aftreksel toe van zo een 110 verschillende planten die gedurende meer dan een jaar hebben geweekt in een houten vat met wijn. Het geheel rijpt vervolgens nog minstens twee jaar verder in oude houten vaten. Tot de vermout de gewenste kleur en aroma's heeft.

Proefnotitie

Amber met gouden glans in het glas.

Krachtige eerste geurimpressie van mediterraan bos (rozemarijn, eucalyptus, tijm, venkel, tabak) en het aftreksel van aromatische kruiden dat meerijpte met de wijn. De tweede geurgolf brengt accenten van oud hout, grond na een regenbui, truffel en honingaroma's.

In de mond is de Priorat Natur Vermut zeer evenwichtig, met een perfect gedoseerde zoetheid in de aanzet die weerklank biedt aan de zuurte en de bitterheid van de geweekte kruiden. Dat zorgt voor een zeer aangename en karakteristieke smaakbeleving met tonen van artisjok, tijm en venkel.

Het uur van de vermout

In Spanje kennen ze de uitdrukking "el hora del vermut". Die verwijst niet zozeer naar het drankje, maar vooral naar het gezellig samen ontspannen na het werk, samenkomen met vrienden en familie, of het gemoedelijk aperitieven met lekkere tapas.

Bij ons is het steevast "de tijd van de vermout"!

Altijd welkom,
Lene Vandersteegen
Uw gastvrouw.

 

Biocafé  | Danshuis Volmolen

De Spaanse tapascultuur is vermaard en kandidaat om Unesco werelderfgoed te worden. Het gebruik wordt wereldwijd overgenomen en ingepast in andere eetculturen.  Wij gaan terug naar de oorspronkelijke traditie van de tapa die uit het zuiden komt: daar beschermden ze hun sherrytje tegen insecten door het glaasje af te dekken met een bordje (tapa = deksel). Een Spaanse mama vond zo

Meest recente posts

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer