Flamencokoor brengt ode aan Federico García Lorca: Gedicht voor de DodenGeachte journalist,

Op 23 en 24 april ging het flamencotheater in première in Danshuis Volmolen (Maaseik), de thuisbasis van het koor, waarvan de leden uit alle hoeken van Vlaanderen komen. Zij stelden een multimediale muzikaal-literaire voorstelling samen, die de 85ste verjaardag herdenkt van de moord op de grote dichter uit Granada (Andalusië, Spanje).

Bart Vonck, dichter en Lorca-vertaler, verzorgde de inleidende lezing die aan de premières voorafging. (Met steun van Literatuur Vlaanderen.) Het stuk gaat nu op tournee (zie persmap/speeldata).

Toeschouwers blikken terug op première

“De voorstelling was écht prachtig … een totaalbeleving die emotioneel blijft nazinderen!” (Cornelia Coolen, toeschouwer)

“ … ik heb ik er echt van genoten, hoe geweldig is het om zo'n prachtige artiesten van dichtbij te mogen meemaken! Ook de inleiding was boeiend, Bart Vonck is een begenadigd verteller en schrijver, …” (Wim Ignoul, toeschouwer)

“Wat op mij het meest indruk heeft gemaakt is de sterke dramatische aanwezigheid van het koor dat, als een personage in een antieke tragedie, perfect weergeeft waar het in deze Lorca-evocatie om draait: enerzijds de uitbeelding van de dood die zich in een passionele moord manifesteert en anderzijds de passie van de liefde die doorheen het 'groen ik houd zo van je groen' het bestaan verlicht en voor vreugde zorgt. Die dood ('het requiem') en de uiteindelijke vreugde worden door het koor sterk op de scène gezet.” (Bart Vonck, dichter en notoire Lorca-vertaler in het Nederlandse taalgebied)

“Met Poema para los Muertos is een uniek kunstwerk op zich gecreëerd. Met veel verbeelding drukt het stuk de thema’s van Lorca uit. Thema’s die sterk aanspreken omdat ze ook zo des mensen zijn. De solo zang, het flamencokoor, de dans, de meeslepende teksten, de schermbeelden, de kleding … en toch ook de gedurfde zuivere soberheid van het geheel. Een dergelijk initiatief tegen de achtergrond van de prachtige historische locatie bij de Volmolen in het Belgische Opoeteren waar ik me thuis voel, maakte de voorstelling voor mij extra ontroerend. Een metafoor voor het leven: die levenslange dans van lichaam, geest en ziel, van levenskracht en creativiteit waarmee een mens zijn levenspaden kiest. Met veel dank voor dit geschenk.” (Leo Steuns, ex-ondernemer en filosoof, toeschouwer die het project al een tijdje volgt)

“Mijn verwachting was dat het misschien wat veel van het goede zou zijn, met de gedichten, het koor, solo zang, dans, theater én video. Maar de regisseur is erin geslaagd om alle facetten samen te laten komen waarbij het een het ander kracht bijzet. De combinatie van professionals en amateurs is ontwapenend, want natuurlijk is er verschil, maar dit maakt het juist heel voelbaar en authentiek. Het koor heeft een enthousiasme en onbevangenheid die zeker aanstekelijk werken!” (Selene Driessen, professionele flamencodanseres en -docente)

Download hier de complete persmap: persklaar artikel, biografie van Federico García Lorca, de cast, het programma, de speeldata, foto’s en een videotrailer.

Vraag uw persaccreditatie of bijkomende info: tekstdocumenten, extra foto’s, interviews, bijwonen voorstelling … via antwoord op deze e-mail of met een bericht via mijn telefoonnummer +32 495 52 43 74.

Neem gerust contact op.

Cat’rina VandersteegenPress & Public Relations

De intieme voorstelling is ideaal voor kleinere theaters of voor de secundaire programmatie in grotere culturele centra en zalen. Het koor is ook te boeken voor huiskamerconcerten, (mis)vieringen, feesten & partijen, opendeurdagen …

Meest recente posts

Blog & nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang ons laatste nieuws in uw e-mailbox

Blog

In de kijker

VAKANTIEVERBLIJF B&B VOLMOLEN

Bij ons overnachten? 

Welkom bij zusterbedrijf aan de overkant, Vakantieverblijf B&B Volmolen.

Ontdek Meer